Bez kategorii,  Piwo

Współczesne odmiany piwa lager

Lager tworzone są z zastosowaniem drożdży saccharomyces carlsbergensis, a ich cechą charakterystyczną okazują się być między innymi wysokiej jakości mieszanki dojrzewające w ramach procesu górnej fermentacji. Biorąc ten czynnik pod uwagę należy podkreślić, iż lager opiera się na bardzo długotrwałym leżakowaniu, w konsekwencji tego uzyskuje się wyborny produkt najwyższej klasy, jaki w głównej mierze wiąże się z rozmaitością zastosowanych w nich dodatków.
Przede wszystkim trzeba nadmienić, że piwa typu lager bazują na dodatkach takich jak kukurydza, pszenica, ryż bądź cukier oraz proso. Biorąc to pod uwagę wydziela się kilka specyficznych odmian piwa współczesnego określanego mianem lager. Są to składniki niesłodowane. Jeszcze co innego to fakt, że lager bazuje na piwie dolnej fermentacji czyli w jego skład wchodzą strong lager, standard lager, light lager, dark lager, premium lager.

To jakiego rodzaju piwo uzyskujemy zależne jest od kilku konkretnych czynników takich jak między innymi rodzaj fermentacji czy też aromat. Biorąc pod uwagę fermentację, należy wyszczególnić między innymi fermentację górną oraz dolną. Gdy zaś chodzi o aromat warto nadmienić, że jest to tak zwany profil aromatyczno-smakowy. Wpływ mają tu poszczególne typy zastosowanych drożdży oraz woda, chmiel itd. Jeszcze co innego to typ zacierania, jak również sposób leżakowania. Kiedy w grę wchodzi słód, warto wspomnieć, że to od niego uzależniony jest konkretny profil aromatyczno-smakowy. W ten sposób powstają określone style piwne.