Piwo

Lager

Do równie powszechnych wariantów piwnych jak brytyjskie ale zaliczyć trzeba przede wszystkim lager – charakterystyczną kategorię browaru odznaczającego się byciem piwem dolnej fermentacji. W odróżnieniu od tych z fermentacji górnej a więc jasno- bądź ciemnobrązowych odmian ale. Musimy podkreślić, że lager bazuje na nazewnictwie tyczącym się w zasadzie każdej jednej grupy piwnej, która opiera się na wykorzystaniu drożdży, jakie poddawane są niskiej temperaturze leżakowania.
Jako lagery wyróżnia się koźlaki, portery bałtyckie, piwa marcowe czy też pilznery i wiele, wiele innych powszechnie znanych i lubianych odmian. Musimy także podkreślić, że lager opiera się na pospolitej nazwie, która już jest powszechnie znana i kolokwialnie używana na co dzień. Lager jest to nazwa zaczerpnięta z języka niemieckiego, od tamtejszego słowa lagerbier.

Biorąc pod uwagę etymologiczne znaczenie, lager wywodzi się z terminu niemieckiego od słowa lagern czyli czasownika składować, innymi słowy leżakować. Nie zapominajmy także, że jest to piwo, które jest składowane w niskich temperaturach na przykład maksymalnie dwanaście stopni Celsjusza, a minimum jakieś sześć stopni. Nie zapominajmy także i o tym, że do stworzenia prawdziwego wyrobu chmielarskiego z kategorii lager konieczne jest wykorzystanie drożdży, które określa się mianem saccharomyces carlsbergensis. Warzenie piwa bazowały wtedy na posłużeniu się jako miejscem leżakowania zwłaszcza piwnicami. Wypełniano ich wnętrza lodem i w ten sposób piwo było magazynowane.