Piwo,  Testowa kategoria

Piwo w kuchni

Nie tylko z biernym wylegiwaniem się na kanapie musi kojarzyć si nam popularny i powszechny rodzaj trunku jakim jest piwo. Okazuje się ono zwłaszcza bardzo przydatnym dodatkiem w kuchni. W gastronomii opiera się ono w głównej mierze na tym, iż pełne jest wielorakich właściwości zdrowotnych, zatem nie ma się co dziwić, że polecane jest często jako dodatek do przygotowywanych potraw.
Piwo w kuchni cieszy się równie długą historia, co piwo jako trunek w ogóle. Wynika to zwłaszcza z tego względu, że piwny trunek bazuje na dziejach zawiłych, wiążących się z warzeniem piwa jeszcze w dawnych brytyjskich koloniach. W zasadzie kiedyś produkcją piwa i to z reguły nie tyle masowo co na własne potrzeby zajmowały się w zasadzie wszystkie brytyjskie i nie tylko gospodarstwa domowe.

W konsekwencji tego doszło do sytuacji, że piwo już parę dobrych stuleci temu doceniono w kategorii tak trunków alkoholowych, jak także a może i przede wszystkim nieoceniony i niemożliwy do zastąpienia niczym innym dodatek do dań gotowanych i pieczonych a nawet smażonych typu ryby czy wielorakie gatunki mięs, w tym bardzo wykwintne. Warto nadmienić, że piwo znakomicie komponuje się z żeberkami i to nie tylko jako swego rodzaju dodatek w szklance czy kuflu, ale jako podstawa do stworzenia marynaty w jakiej żeberka będą leżakowały. Ponadto piwo świetnie komponuje się też ze śliwkami i szpinakiem oraz boczkiem. W kuchni z piwa korzystano już prawdopodobnie cztery tysiące lat temu i tak pozostało po dziś dzień w gastronomii. Piwo rewelacyjnie sprawdza się nawet jako nietuzinkowy w swych walorach smakowych dodatek do ciast oraz galaretek owocowych czy innego typu deserów.